7. Sociaal
PIONIEREN, GRENZEN VERLEGGEN EN DURVEN DROMEN
Eemvallei borduurt voort op de Flevolandse traditie van pionieren, grenzen verleggen en durven dromen. Flevoland is “man-made-land” en Eemvallei is daarvan een nieuw hoofdstuk. Alle ingrediënten waar Flevoland in uitblinkt: natuur, landbouw, bossen, energieopwekking en wonen vormen samen de (polder)stad van de toekomst. Het toekomstperspectief schetst een uitdagende ontwikkelrichting. Waarbij de basis – het concept – bepaald wordt in het allereerste begin. Het plan borduurt daarbij voort op alle goede elementen die er al zijn.
KANSEN VOOR ALMERE EN ZEEWOLDE
Eemvallei is er niet alleen voor de eigen inwoners, maar zal ook een wezenlijke toevoeging zijn voor bestaand Zeewolde en Almere. Voor Zeewolde biedt Eemvallei een geweldige kans om zich op een geheel nieuwe wijze te profileren als gemeente als duurzame gemeente waar natuur, landbouw, wonen en energieopwekking samengaan. Tevens biedt het inwoners van Zeewolde een sterk verbeterde regionale en landelijke ontsluiting per openbaar door aan te takken op het HOV-netwerk van Eemvallei. Vanuit Almeers perspectief past Eemvallei in de Almeerse traditie van het realiseren van visionaire grootschalige ontwikkelgebieden. Minstens zo belangrijk is dat er een grote impuls wordt gegeven aan de enorme vraag naar betaalbare woningen. Jarenlang blonk Almere uit in betaalbaarheid, maar in de afgelopen jaren maakt de stad een zodanige prijsontwikkeling door dat er voor de nieuwe generatie Almeerders heel weinig (betaalbare) kansen zijn om een woning te vinden binnen de Almeerse stadsgrenzen.
Samen met de toekomstige bewoners, huidige expertise en de ervaring van de marktpartijen bouwen we door op dat wat vertrouwd is. We brengen dat vertrouwen naar een niveau dat toekomstbestendig is, en beter is voor klimaat, mens en dier.
LIVING LAB
Van de bewoners van Eemvallei behoort circa 70% tot de beroepsbevolking. Inzet is wat betreft werkgelegenheid zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en uitgaande pendel te voorkomen. De nieuwe stad zal naast basisvoorzieningen (winkels, scholen, dienstverlening e.d.) daarom ook ruimte bieden een nieuwe werklocaties.
Het bijzondere karakter van Eemvallei, waarbij de kringlopen van stad, natuur en agrarische productie met elkaar worden verbonden, biedt bij uitstek kansen voor nieuwe innovatieve bedrijvigheid. Met vestiging van organisaties en bedrijven die zich richten op onderzoek/ research en productie van (stads)landbouw, bosbouw, energie en mobiliteit. En haar kruisverbanden. In totaal houden we in Eemvallei rekening met zo’n 250 ha (6% van het totale gebied) aan werklandschappen, zoals in de oksel van de A27 en N305 en oksel van A27/A6. En zijn onderdeel van woon/werkmilieus in de nieuwe kernen. Deze laatsten zullen zich daarbij profileren als Innovatie Districten: binnenstedelijk, multifunctioneel en met een hoge dichtheid van innovatieve bedrijven. Daarbij biedt de ontwikkeling en realisatie van Eemvallei op zichzelf ook een enorme werkgelegenheid voor een lange tijd die voor een groot deel vanuit de regio zal worden ingevuld, met alle kansen voor SROI van dien.
Indacht het denken van Oosterwold willen we Eemvallei nadrukkelijk ontwikkelen door en met de toekomstige bewoners én gebruikers van het gebied. Vanaf de eerste schets zullen we ook de inwoners van Zeewolde en Almere bij de planvorming betrekken. Dat geldt even zozeer voor bestaande gebruikers als de landbouwers, het Windmolenpark Zeewolde en de natuurorganisaties. Specifieke aandacht zal er zijn “pioniers” van Oosterwold Almeerse zijde. Ook zij krijgen een rol in het ontwikkelproces om te zorgen dat hun denken en ervaringen betreffende zelfrealisatie ook binnen de Eemvallei vorm krijgen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat dorpen en wijken met elkaar verbonden worden op basis van dezelfde waarden. Daarmee wordt het delen van kennis een groot goed en ontstaat er letterlijk een natuurlijk verbinding tussen de mensen met de natuurgroei als winst.
PARTICIPATIE ZIT IN HET DNA VAN HET GEBIED
Vanaf dag één zullen we gaan werken aan een “Platform Samenwerking Eemvallei” waarbinnen partijen verbonden aan dit initiatief samen met bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheid nadenken over, en werken aan deze nieuwe stad. Natuurlijk met een web-platform met ruimte voor inbreng en discussie. Maar we zullen veel verder gaan, en door middel van enquêtes, stadspolls en interactieve ontwerpsystemen en besluitvormingsmiddelen toekomstige bewoners, ondernemers en bedrijven de mogelijkheid geven om mede hun stad te bepalen. Niet vanuit een kantoor in Amsterdam of Rosmalen, maar met de poten in de eigen zeeklei geeft het Platform vorm aan de stad, wijk, straat, woning, voedselbos en verticale kas binnen Eemvallei.
SAMENWERKING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN
Wat betreft de ontwikkeling en realisatie zal nadrukkelijk de samenwerking worden gezocht met onderwijsinstellingen in Flevoland. En zal gewerkt worden met lokale en regionale bedrijven om werkgelegenheid in deze regio te stimuleren. Het Platform zal opleidings-, stage-, leer- en werkprojecten aanbieden op lbo/mbo/hbo/wo-niveau. Dit ook vanaf het allereerste begin en de volle breedte van de opgave. Partners binnen het project bieden deze garantie. Samenwerkingen worden gezocht met regionale, landelijk en internationale onderwijsinstellingen. Denk vooral aan de AERES-hogeschool in Dronten, waarvoor duurzame voedselproductie een speerpunt is. Eemvallei kan voor AERES een real life laboratorium bieden. Een ander voorbeeld is de Wageningen University, die wereldwijd toonaangevend is het op het gebied van gezond en voedsel. Onze ambitie is steeds te zoeken naar verbetering en innovaties. Dit maakt de Eemvallei tot hét Living Lab wat betreft duurzaamheidsontwikkelingen binnen Nederland en voorbeeld stellend wereldwijd.